dimarts, 23 de febrer del 2010

Salvem el planeta, no el sistema

Fa temps que des dels grups ecologistes s’ha aconseguit ficar el conflicte del canvi climàtic dins de l’agenda mundial de problemàtiques a  tenir molt en compte en els propers anys. És un tema que preocupa a moltíssima gent més enllà de  les pantomimes que els màxims dirigents mundials o les grans empreses ens volen vendre com un simple rentat d’imatge per seguir tenint controlats els grans recursos mundials. Sense parlar dels nous  lobbies  que  volen  desvirtuar,  a  través  de  suposats  “informes científics” (pagats per grans multinacionals de la contaminació) que el canvi climàtic no és degut a la influència humana, sinó que  són  canvis  cíclics  climàtics,  que  han  existit  al  llarg  dels temps. Justament quan tota la comunitat científica està d’acord i hi ha un ple consens que el canvi climàtic actual és degut a la brutal agressió de les persones sobre el medi.


I  és  que més  enllà  de  reduir  les  emissions  de Co2,  del  reciclatge de productes o de les noves energies renovables, el problema  principal  és  el  sistema  capitalista mundial,  que  basa  el seu desenvolupament brutal,  tractant el medi ambient com  si fos una mercaderia més. Així que per aturar el canvi climàtic, hem d’anar a l’arrel del problema. L’actual sistema de desenvolupament és inviable a nivell ecològic i a més parteix d’una desigualtat bàsica que fa que perquè uns pocs puguem viure bé, la gran majoria de la humanitat hagi de viure en situacions de misèria. Ja que hi ha estudis demostrats que diuen que si tota la  humanitat  consumis  el mateix  que  produïm  els  països  desenvolupats actualment, necessitaríem  tres planetes per poder produir el què consumim.

A nivell local, tot i que hi ha hagut bones accions per part de l’Ajuntament que  intenten  redreçar  la problemàtica,  com pot ser la implantació del residu mínim, alguna campanya de sensibilització  al  respecte,  o  l’aturada,  de moment,  de  projectes desenvolupistes  com  podria  ser  la  variant  de  la  Palma,  tampoc anem a  l’arrel del problema, ni  intentem  trobar solucions  agosarades però encaminades a canviar el rumb que hem pres. Des de l’Embat, ja fa temps que intentem donar solucions a les  problemàtiques mediambientals  que  ens  han  tocat  viure.  Sabem però que  la principal problemàtica del canvi climàtic no pot ser resolta a nivell local, però també sabem que és des de l’aportació  de  petits  granets  de  sorra,  com  al  fnal,  s’acaben solucionant els problemes a nivell global. Pel què fa al  transport  (que és un dels principals culpables de  la contaminació) apostem radicalment pel transport públic, fins i tot amb apostes que alguns consideren utòpiques com l’opció de portar el tren fins a Corbera. 

Un altre dels greus problemes ambientals que patim a Corbera és  la dispersió del  territori, no només per  la gran  quantitat  de  territori  que  es  consumeix,  sinó  també  per la gran quantitat de desplaçaments a nivell  intern, pels costos energètics elevadíssims dels serveis d’escombraries, de canalització d’aigua, d’electricitat... I aquí sí que es pot aturar a nivell local, fent una moratòria urbanística i redefnint un nou Pla General d’Ordenació on es marquin  les  tendències del futur  i on sobretot, s’intenti pal•liar  la dispersió  i el creixement brutal que Corbera ha tingut en els darrers anys.  I fnalment, pel què  fa al  tema energètic,  també es podrien descentralitzar els espais de producció. Utilitzant l’energia fotovoltaica a totes les teulades del municipi, creant centres de compostatge a les urbanitzacions, reaproftant l’aigua de la pluja...

Ara és el moment de canviar tot això i tenim la responsabilitat de fer-ho bé, perquè no tenim dret a ser la darrera espècie que trepitgi aquest planeta. Des de tancar l’aixeta quan no s’utilitzi l’aigua fns a manifestar-nos davant d’empreses contaminants. Des d’apuntar-nos a una cooperativa de consum fns a implantarmesures energètiques sostenibles a casa nostra. Des de reciclar fns a exigir a qui faci falta que aquest model ha de canviar. El canvi és a les nostres mans, la revolució comença a les postres ments.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

©2009 Embat | by TNB