dimarts, 23 de febrer del 2010

Anàlisi de la implantació del residu mínim i de la gestió dels residus

El residu mínim és un pas endavant, però les dades de recollida encara estan lluny d’altres poblacions

A començaments de Maig va entrar  en  vigor  el  nou  contracte  de  gestió  del  servei públic de recollida i transport de  residus  municipals,  neteja  viària  i  deixalleria  mòbil. Aquest  és,  segons  paraules de diferents regidors en el ple del 10 de Febrer  (quan  es va aprovar)  “un  dels  contractes més  importants  del  poble  en els  darrers  anys”. De  fet,  un dels  objectius  que  s’ha  marcat  com  a  prioritari  l’equip de govern, en especial d’ençà l’entrada del nou alcalde Pep Canals és  intentar gestionar de “manera eficaç” els residus de Corbera.

FCC  és  l’empresa  adjudicatària

El  contracte  va  ser  adjudicat a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per un termini de 8 anys i amb un valor de 1.286.206,34 Euros. Aquesta  multinacional amb  diversos  sectors  (des  de la  construcció a  l’energia) va facturar, només amb la secció de  “medi  ambient”, 3633,3 milions  d’Euros  l’any  2008. Tenen  litigis  laborals  varis  a diverses  poblacions  on  operen, per  les condicions  laborals de la seva plantilla i com a  empresa  aposta  decididament per la incineració (veure peça).

Entre  les millores  que aquest  servei  incorpora  hi  ha l’augment  de  freqüència  de recollida de les escombraries, tant al nucli urbà com a les urbanitzacions,  la  recollida  als restaurants  dels  olis  vegetals o  la  substitució  i  l’augment de  contenidors.  Però  un  dels aspectes  més  significatius  és l’aplicació  del  residu mínim.

Aquest  concepte  de  recollida  selectiva va néixer  fa 15 anys com una idea del Centre d’Ecologia  i  Projectes Alternatius  (CEPA)  i  parteix  que la gestió dels  residus  s’ha de fomentar  en  criteris  socials  i ecològics. Un dels canvis més visibles  de  cara  la  ciutadania és el canvi del contenidor groc (de plàstic) i el de rebuig, pel contenidor  gris  d’inorgànica.

Una de les principals avantatges  d’aquest  sistema  és  una major  implicació  per  part  de la  ciutadania  i  una  millora en  la  selecció  per  part  de  la planta  de  triatge. Així  doncs, s’evita  que  la  brossa  vagi  a un abocador o a una incineradora  i  s’intenta reciclar  una part  important  dels  residus.

Actualment a Corbera, tota la fracció orgànica va a parar a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat, on s’hi fa compost. L’esporga va a parar o  a  la  planta  de  compostatge de Castelldefels o a l’Ecoparc 2 situat a Montcada i Reixach. Precisament  aquest  parc  ha rebut  moltes  crítiques  en  els darrers  anys  d’entitats  ecologistes i veïnals. En un informe presentat  per Compromís  per Ripollet  l’any  2007,  diu  que de les 240.000 tones que havia de tractar l’Ecoparc, només en tracta 130.000 i d’aquestes només el 4% es recupera en forma de compost. A més a més alerten  que  “aquest  compost és de tan baixa qualitat que no pot servir ni per l’agricultura ni per  la  jardineria”.

Finalment, la  resta de  fraccions van  a  la planta de triatge de Molins. En aquesta  planta  se  separen  els diversos  productes  que  hi  ha per  després  passar-los  als  recuperadors, que se’ncarreguen de  reciclar aquests productes. Finalment la única fracció que va  a  l’abocador  directe  és  la neteja viària. Des  de  l’Ajuntament  consideren  que  la  implantació d’aquest model “s’ha fet amb una  bona  campanya  informativa  que  ha  arribat  a  tota la  població”  i  destaquen  que hi ha hagut un augment de  la sol.licitud per bonificació a la taxa d’escombraries, per utilitzar la deixalleria. Com a nota negativa  creuen  que  “la  gent encara  no  utilitza  el  contenidor d’esporga com s’hauria de fer.”

La  recollida  selectiva  a Corbera

Tot  i  aquestes  mesures,  la recollida  selectiva  a  Corbera està molt per sota dels objectius marcats  i  d’altres  poblacions  de  la  comarca.  Segons dades  de  l’Agència  Catalana de  Residus,  l’any  2008  (les últimes  dades  publicades), a  Corbera  s’havien  recollit  470,08  tones  d’orgànica, 236,21 tones de paper i cartró i  233  tones  de  vidre,  el  què representa  només  el  14,57% de recollida selectiva respecte al  total. A més  s’ha  de  tenir en  compte  que Corbera  genera 1,32 quilos de brossa per habitant  i  per  dia,  una  xifra que està per  sota d’altres poblacions dels voltants.

D’altra banda,  l’augment de  contenidors que han passat els de paper i cartró i vidre de 70 a 115 fan que actualment hi hagi un contenidor  d’aquest  tipus  per cada 117 habitants. Pel què fa a  la  recuperació  dels  residus, segons un estudi del CEPA per l’any 2007 a Corbera només es recuperaven  el  33%  del  total de residus (la dada més baixa dels  7  municipis  del  Baix Llobregat  pel  qual  s’havia fet  l’estudi del  residu mínim) amb  una  evolució  constant però  amb  grans  diferències entre  fraccions. Per  exemple, mentre  que  de  l’orgànica  es recuperava el 72,1% del total, amb  els  envasos  només  era l’11,59% del  total.

Finalment en  un  altre  estudi  del  CEPA de l’any 2004, fet per Corbera per estudiar la implantació del residu mínim, assenyalava les característiques  urbanístiques del  municipi,  en  especial  la seva  dispersió  com  una  difcultat afegida per la gestió de residus, encarint el seu cost.

Xavi Miquel i Pons

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

©2009 Embat | by TNB